Noen tragedier

Fredag 27 august 2010.

For noen dager siden var jeg med Lars Tore Ruud fra Statens Naturoppsyn på en runde i Nordre Øyeren naturreservat. SNO leier båten Vildanden fra Fetsund Lenser. Den er forøvrig kjent som et av den tidligere vannverkssjef Henriksens mer kuriøse «vannverksprosjekter». Det ble en trivelig og opplevelsesrik tur – men det er mindre hyggelige ting som skal være tema for dagens blogg.

Da vi skulle gå ut fra brygga ved lensene ble vi oppmerksom på denne stokkanda som hadde fått en plastring rundt hodet. Den var naturligvis svært plagsom for fuglen og hindret den i å få i seg mat. Det så for meg ut til at det var låseringen til en større plastkanne som noen i vanvare og tankeløshet hadde kastet eller mistet i vannet. Vi prøvde å fange stokkanda, men det var ikke lett – fugler kan jo som kjent både fly og svømme. Jeg fikk seinere høre at en av gutta på lensene hadde klart å fange fuglen og fjerne ringen.

Eksemplet med stokkanda viser hva bagateller som en liten plastring kan føre til. En annen årsak til fugletragedier er allt fiskesnøret som fiskerne slenger fra seg langs vassdragene. Trosten under hadde surret seg inn i et slikt snøre, men likevel klart å fly opp i et tre. Der satte snøret seg fast og fuglen led en langsom kvelningsdød.

Bildet under tok jeg på Jæren for mange år siden. Det er ikke godt å si hva som her er skjedd. Det kan jo være at noen i rein barmhjertighet har drept en fugleunge som er falt ut av reiret, men det var noe med hvordan fuglen var spiddet og stillt til skue opp mot buveggen som ga meg frysninger på ryggen…

Avslutter med et hyggeligere bilde. Høsten nærmer seg og fugletrekket i Nordre Øyeren har allerede pågått en måneds tid. De første svanene har ankommet og endene har begynt å samle seg i store flokker. Her en noen ender i silhuett mot solnedgangen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s