Nå er det kaldt!

søndag 26. desember 2010

Det er lenge siden vi har hatt en så fin vinter her på Østlandet. Vi har jo så smått vent oss til regn og sur vind i november og desember, men slik ble det ikke i år. Allerede i midten av november var det godt skiføre og det har knapt vært en dag med ensifrede
minusgrader. Klarvær og kulde har vekslet med tåke og kulde slik at vegetasjonen
er dekket av rim. Og for et fantastisk lys det er nå i desember, særlig i timen
før og etter solnedgang. Det har blitt mange kalde dager ute med kameraet, men
nå har ryggen slått seg vrang så da blir det litt tid til å blogge om
naturbilder igjen.

Jeg starter med et nesten 20 år gammelt bilde. Under en opprydding i arkivet dukket det opp noen negativremser. De viste seg å komme fra en rull Kodak Ektar 25, en fantastisk film som desverre ikke har vært å få tak i de siste 15 årene. Filmen har ikke synlige korn i det hele tatt, og scann fra slike negativer banker det meste av filer du får fra dagens digitalkameraer.
Bildet over ble tatt i et bekkefar der vannsprut på vegetasjonen, i dette tilfelle markjordbær, hadde skapt et utall fantasifigurer. Noen ser ikke mer enn en isformasjon i dette bildet, men om du ser litt nærmere etetr så ser du kanskje øyenbryn og øyne, en lang, krokete nese og en litt veik hake…
Øyeren og elvene Vorma og Glomma er viktige overvintringsplasser for sangsvanene. De siste årene har det blitt færre svaner og ornitologene snakker om at trekkmønsteret kan være i ferd med å endre seg. Disse svanene holder til i et isfritt område nedenfor et av kraftverkene i Glomma.
Fra kontorvinduet har jeg utsikt over et lite jorde. I skaukanten har jeg en foringsplass for rådyr. Denne geita har nettopp spist seg mett på brød og grønnsaker og slukker tørsten med å slikke i seg litt rim.
Iblant, når det er riktig kaldt, fryser fuktigheten i lufta til små iskrystaller som sakte synker ned mot bakken. I bildet over ligger tusenvis av slike iskrystaller i motlys, og ute av fokus, bak den rimkledde kvisten.
Avslutter med et bilde fra Fetsund Lenser i Glomma – tatt i den magiske timen etter solnedgang.

1 tanke på “Nå er det kaldt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s